Hakkımızda

100 yılı aşkın sigortacılık tecrübesi, müşteri odaklı hizmeti ve yüksek performanslı ürünleri ile VHV Grubu Avrupa'nın önde gelen sigorta gruplarındandır. VHV Grubu S&P A+ Rating'e sahiptir.



Hakkımızda

5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu çerçevesinde Hayat Dışı Sigorta branşlarında faaliyette bulunmak üzere 2008 yılında kurulan Şirketimiz 15 yıllık bilgi birikimi ve uluslararası gücü ile kaliteli hizmet anlayışını esas alarak sigorta sektöründe varlığını sürdürmektedir. Şirketimiz, Sigorta Şirketleri ve Reasürans Şirketlerinin Kuruluş ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmeliğe göre; tüm alt branşlar dahil olmak üzere Kaza, Hastalık/Sağlık, Kara Araçları, Raylı Araçlar, Hava Araçları, Su Araçları, Nakliyat, Yangın ve Doğal Afetler, Genel Zararlar, Kara Araçları Sorumluluk, Hava Araçları Sorumluluk, Su Araçları Sorumluluk, Genel Sorumluluk, Kredi, Emniyeti Suistimal, Finansal Kayıplar, Hukuksal Koruma ve Destek branşlarının tümünde faaliyet göstermek için, 07.07.2008 tarihinde T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’ne ruhsat başvurusunda bulunmuş, 27.10.2008 tarihinde de faaliyet ruhsatı almıştır.

Şirketimizin ortaklık yapısı Ağustos 2012 tarihinde %51 Oman Insurance Company (P.S.C) ve %49 Starr Insurance & Reinsurance Limited olarak değişmiş olup, 2013 itibarıyla da Şirketimizin unvanı “Dubai Starr Sigorta A.Ş.” olarak değişmiştir. Şirketimizin hissedarları arasında yapılan hisse devirleri neticesinde, Ağustos 2020 tarihi itibarıyla Şirketimizin %100 sermayesine sahip tek yabancı tüzel kişi hissedarı Oman Insurance Company (P.S.C) olup, Şirketimizin unvanı da “Dubai Sigorta A.Ş.” olarak değişmiştir.

Şirketimizin tek hissedarı Oman Insurance Company (P.S.C.) tüm hisselerini Temmuz 2022 tarihinde VHV Reasürans A.Ş.’ye satıp devretmiştir. VHV Sigorta A.Ş.’nin sermayesinin tamamına sahip olan VHV Reasürans Anonim Şirketi’nin tek pay sahipliği 19 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul Ticaret Sicili’nde tescil ve ilan edilmiştir. Şirketimizin 16 Eylül 2022 tarihi itibarı ile unvanı değişerek VHV ALLGEMEINE SIGORTA A.Ş. olarak tescil ve ilan edilmiştir.

VHV Sigorta A.Ş.’nin Genel Müdürlüğü İstanbul’da bulunmaktadır. Bölge Müdürlükleri 3 büyük ilde teşkilatlanmıştır. Genel Müdürlükten sonra en yüksek paya sahip olan Orta Anadolu Bölge Müdürlüğü Ankara’da, Ege Bölge Müdürlüğü İzmir’de ve Marmara Bölge Müdürlüğü Bursa’da olmak üzere 3 bölgede sigortalılarımıza, yasal acentelerimize ve brokerlara hizmet vermektedir. Şirketimizin prim üretimi; Acenteler, Brokerler ve Direkt Müşteriler olmak üzere çeşitli kanallardan sağlanmaktadır. Dağıtım kanallarımız elementer sigorta primi üreten sektörün geneline uygun bir şekilde yapılanmıştır.

VHV Sigorta Şirketi yabancı sermayenin sigorta sektörüne olan ilgisine bir örnek olmakla birlikte, önemli bir farklı özellik olarak, mevcut bir sigorta şirketine ortak ya da ana hissedar olarak katılımı değil, Türkiye’de yepyeni bir hayat-dışı sigorta şirketinin oluşumunu ve işleyişini öngördüğü için kurulmuştur. Diğer bir ifade ile sigorta sektörüne yepyeni bir öz kaynak girişi sağlayarak ilave sigorta kapasitesi yaratacaktır.

Şirketin Misyonu “Türk Sigorta Sektöründe yenilikçi ve öncü bir şirket kimliği içinde yaygın bir satış ve pazarlama yapısı ile satış sonrası hizmetlerle de müşterisine en üst düzeyde hizmet anlayışını ilke kabul etmiş, farklılık yaratacak girişimleri ile orta vadede belirleyici ve önemli bir piyasa yapıcısı konumuna gelmektir.”

Şirket misyonunda belirlenen öncü ve yenilikçi niteliklerini geliştireceği yeni ürünler, vereceği kaliteli ve süratli hizmetler ve bu hizmetlerin sunulmasında gerekli iş süreçlerini devamlı analizlerle güncelleştirerek ortaya koyar.

Türk Sigorta Sektöründe uygulama süreçlerinin çağdaş bir yaklaşımla sürekli gözden geçirilmesi yolu ile standartları daha yüksek seviyelere taşıyarak sigortalılık oranlarını yükseltmek, böylece sektörün ülke ekonomisindeki payının artırılması ile bu artan paydan da yüksek hisseler alarak hem pazardaki payını geliştirmek, hem de yaratacağı katma değerle Şirket değerini sürekli artırılabilir kılmaktır.

Bu vizyonun ana hedefi Ülke sigortacılığını geliştirmek ve bu gelişmeden azami payı almaya, bu pay artırımında karlı bir strateji benimseyerek, şirket değerini sürekli artan bir yapıya kavuşturmaktır. Şirket değerinin sürekli artan yapıda olması, sigortacılık ana faaliyetinden kar etme ilkesine dayanır. Bu ise rekabetçi bir yapı içinde gerçekçi portföy analizleri sonucu doğru fiyatlama, yüksek nitelikli hasar kontrol teknikleri ile genel giderlerde maliyet azaltıcı önlemlerin alınması ve yüksek müşteri memnuniyeti ile bağlılığı sürekli artan bir satış organizasyonunun yapılandırılmasına dayanır.

Yönetim Kurulu Üyeleri

Maximilian G.F. Stahl

Yönetim Kurulu Başkanı

Orkide Yıldız Etiler

Yönetim Kurulu Başkan Vekili

Sebastian Johann Steininger

Yönetim Kurulu Üyesi

Hasan Okan Utkueri

Yönetim Kurulu Üyesi

Fatih Ağacık

Genel Müdür - Yönetim Kurulu Üyesi

Üst Yönetim

Fatih Ağacık

Genel Müdür

Nazmi Sedat Özatalay

Genel Müdür Yardımcısı

Ortaklık Yapısı

ORTAK ADI ORANI (%) TUTAR (TL)
VHV Reasürans Anonim Şirketi 100 163.900.000
TOPLAM 100 163.900.000

Mali Tablolar

Vergi Uygulamaları

2008 yılının Mart ayında yürürlüğe giren “Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye İlişkin Yönetmelik”e göre sigorta yaptıran kişilerin sözleşme ve diğer aşamalarda bilgi eksikliklerinin giderilmesi ve her türlü değişiklik ve gelişmeden haberdar edilmesi için sigortacı tarafından yerine getirilecek görevlere ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş ve bu yönetmelik kapsamında sigorta poliçeleri üzerinden alınan vergiler ve fonlar aşağıda belirtilmiştir.
Sigortacılık Faaliyetine İlişkin Vergiler ve Fonlar
· Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV)
· Yangın Sigorta Vergisi (YSV)
· Trafik Hizmetleri Geliştirme Fonu
· Güvence Hesabı
· Kurumlar Vergisi Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV): 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 28. ve sonraki maddelerinde BSMV düzenlenmiştir. Söz konusu verginin yükümlüsü sigorta şirketleri olup, katma değer vergisinde olduğu gibi bir ara yükümlülüktür ve vergi netice itibari ile hizmetlerden yararlanan kimselere yansıtılmaktadır. 6802 sayılı Kanunun 28. maddesine göre, “Banka ve sigorta şirketlerinin 10.06.1985 tarih ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununa göre yaptıkları işlemler hariç olmak üzere, her ne şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar banka ve sigorta muamele vergisine tabidir.”
Gider Vergileri Kanununun 29. maddesinde hangi işlemlerin BSMV’den istisna olduğu belirlenmiştir. Buna göre istisnaya tabi işlemlerden bazıları şunlardır:
· Banka ve sigorta şirketleri ile emeklilik şirketlerinin kuruluşlarında veya sermayelerini artırdıkları sırada çıkardıkları hisse senetlerinin itibari değerlerinin üzerinde elden çıkarılması sonucu kendi lehlerine kalan paralar
· Mükerrer sigorta muameleleri ve retrosesyon işlemleri dolayısıyla alınan prim, komisyon vesair paralar
· Biçilmemiş veya toplanmamış her türlü tarım mahsulleriyle tarım hayvanları için akdolunan zirai sigortalar dolayısıyla alınan paralar
· Nükleer rizikolara karşı yapılan sigortalar dolayısıyla alınan paralar
· İpotek finansmanı kuruluşlarının, konut finansmanı kuruluşlarının ve konut finansmanı fonlarının, 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 38/A maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan konut finansmanı kapsamında yaptıkları tüm işlemler dolayısıyla lehe alınan paralar.
Sigorta şirketleri, iptal ettikleri sigorta muamelelerine ilişkin vergileri (yalnızca iptal tarihinden sonraki döneme ait olan kısmı), iptalin gerçekleştiği dönemde hesaplanan banka ve sigorta muameleleri vergisinden indirebilirler. Böylece, iptal edilen BSMV'lerin sonraki dönemlerde indirimine imkân tanınmaktadır. Bir sonraki dönemde indirilemeyen vergiler, daha sonraki dönemlerin beyannamelerinde indirim konusu yapılabilir.
Kanunun 47. maddesine göre, sigorta şirketlerinin bir ay içerisindeki vergiye tabi işlemlerini, 46. maddede belirtilen bilgilerin yer aldığı beyanname ile izleyen ayın 15. günü akşamına kadar işlemlerin bağlı bulunulan vergi dairesine beyan etmeleri gerekmektedir.
BSMV’nin nispeti Kanunda % 15 olarak belirtilmiş olup, Bakanlar Kurulu bu oranını % 1’e kadar indirmeye ve % 15 oranını aşmamak üzere yeniden tespite yetkilidir. Bakanlar Kurulu kendisine tanınan bu yetkiyi en son 16.08.1991 tarih ve 20962 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 12.08.1991 tarih ve 91/2072 sayılı kararıyla kullanmış ve BSMV genel oranını % 5 olarak belirlemiştir.
Yangın Sigorta Vergisi (YSV): Yangın Sigorta Vergisiyle ilgili hükümler, “2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu”nun 5. Bölümünde düzenlenmiştir. Kanunun 40. maddesine göre “belediye sınırları ve mücavir alanlar içindeki menkul ve gayrimenkul mallar için yapılan yangın sigortaları dolayısıyla alınan primler Yangın Sigorta Vergisi’ne tabidir.” Verginin mükellefi sigorta şirketleridir.
Yangın Sigorta Vergisi’nin matrahı, yapılan yangın sigorta muameleleri nedeniyle alınan primlerin tutarı olup, belirlenen matrah üzerinden ödenecek Yangın Sigorta Vergisi oranı % 10’dur. Sigorta şirketleri, bir ay içindeki Yangın Sigorta Vergisi’ne tabi muamelelerini izleyen ayın 20’nci günü akşamına kadar bağlı oldukları belediyeye bir beyanname ile bildirmeye ve tarh edilen Yangın Sigorta Vergileri’ni aynı sürede ödemeye mecburdur.
Trafik Hizmetleri Geliştirme Fonu: Trafik Hizmetleri Geliştirme Fonu, 19.07.1998 tarih ve 23407 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Trafik Hizmetleri Geliştirme Fonu Yönetmeliği ile oluşturulmuştur. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun değişik 91. maddesine göre tahsil edilen % 5 Mali Sorumluluk Sigortası payı bu fona aktarılır.
Güvence Hesabı: 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 14üncü maddesiyle oluşturulan Güvence Hesabı, 26.07.2007 tarih ve 26594 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Güvence Hesabı Yönetmeliği" ile düzenlenmiş ve gelirleri aşağıda belirtilmiştir.
· Her yıl sigorta şirketlerinin zorunlu sigortalar için tahsil ettikleri toplam safi primlerin % 1'i
· Her yıl sigorta şirketlerinin Yeşil Kart Sigortaları için tahsil ettikleri toplam safi primlerin %0,05'i
· Zorunlu sigorta yaptıranların safi primlerinin % 2'si oranında sigorta şirketine ayrıca ödeyecekleri katılma payları
· Yeşil Kart Sigortası yaptıranların safi primlerinin %0,05'i oranında sigorta şirketine ayrıca ödeyecekleri katılma payları
Güvence Hesabı kapsamında bulunan sigortalar ise;
· Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası)
· Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası
· Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası
· Tüpgaz Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası
· Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atık Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası
· Yeşil Kart Sigortası Ödemeleri’dir.
Sigorta Şirketlerinin Kurumlar Vergisi: 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1. Maddesine göre; sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ve iş ortaklıkları kurumlar vergisi mükellefidir. Bu durumda sigorta şirketleri, ister Anonim Şirket statüsünde ister kooperatif statüsünde kurulsun kurumlar vergisi mükellefi olup bir hesap dönemi içinde elde ettikleri kazançlar kurumlar vergisine tabidir. Hukuki statüleri gereği kurumlar vergisine tabi olan sigorta şirketleri, bu özellikleri itibariyle Kurumlar Vergisi Kanunu ve ilgili tüm yasal düzenlemelere uymak zorundadırlar.

Kâr Dağıtım Politikası

VHV Sigorta A.Ş., tabi olduğu kanun ve yönetmelikler çerçevesinde kar dağıtımını gerçekleştirmektedir.
Kar dağıtımının belirlenmesinde, stratejilerimiz, yatırım ve finansman politikalarımız ve sermaye yeterlilik durumumuz dikkate alınmaktadır.
Şirketin Sermaye Yeterliliği’ne dair gelecek yıllara yönelik yapılan tahminlere ve şirket hedeflerine paralel olarak kar dağıtımı kararları her yılın Mart ayına kadar yapılan Genel Kurul Toplantısında ortaklar tarafından verilmektedir.
Buna göre, mevzuatlar çerçevesinde hazırlanan ve bağımsız denetimden geçmiş finansal tablolarda yer alan net dönem karı ve yine ilgili mevzuat çerçevesinde hesaplanan "dağıtılabilir kar" üzerinden nakit ve/veya bedelsiz hisse şeklinde kar dağıtımı yapılacaktır.

Yanlış Sigorta Uygulamaları

Yanlış Sigorta Uygulamaları Hakkında Bilgilendirme: Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 2017/12 sayılı 'Yanlış Sigorta Uygulamalarının Tespiti, Bildirimi, Kaydı ve Bu Uygulamalarla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik' uyarınca yapılması gereken bilgilendirmeye göre; sigortalı, sigorta ettiren, lehtar ya da hak sahibi sıfatına sahip olduğunuz sigorta ilişkisinde tarafınıza veya üçüncü şahıslara haksız menfaat sağlamaya yönelik herhangi bir eyleme sebebiyet vermeniz durumunda, tazminatı eksik alma veya alamama halleri ortaya çıkabileceği gibi, Türk Ceza Kanunu ve 30 Nisan 2011 tarihli ve 27920 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 'Yanlış Sigorta Uygulamalarının Tespiti, Bildirimi, Kaydı ve Bu Uygulamalarla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik' hükümleri çerçevesinde işlem yapılacaktır.

YANLIŞ SİGORTA UYGULAMALARININ TESPİTİ, BİLDİRİMİ, KAYDI VE BU UYGULAMALARLA MÜCADELE USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK İÇİN TIKLAYIN